tiistai 12. toukokuuta 2015

Viikonloppu ja paikallisvartiointia

Viikonloppu tulikin viime viikolla nopeasti. Lauantaina lähdimme Paulin ja Jessien kanssa The Point -kauppakeskukseen seikkailemaan. Sieltä löytyi itselle parit housut joten eiköhän siinä olekin sitten omat shoppailut. Sunnuntaina lähdettiin Paulan ja Tuijan sekä muiden Stagen vaihtareiden kanssa St. Peters poolille Marsaxlokkin lähistölle. Matka oli kyllä ihan omanlainen. Ensin parilla bussilla jonka jälkeen tunnin kävelymatka perille. Siihen kun lisätään vielä myös aurinko ja +28 asteen lämpötila, niin siinä oli hieman lämmin.

Ihan hyvät näköalat löyty!
Maanantaina sitten toimistolle ja jaettiin viimeisen kahden viikon työt. Tänään tiistaina ja huomenna keskiviikkona on vuorossa paikallisvartiointia kahdessa eri kauppakeskuksessa. Ja kun noita vapaapäiviä oli neljä pidettävänä niin niistä kolmella tulee pidempi viikonloppu, jotta saa vielä viimeiset ostokset tehtyä ja kierreltyä.

Baystreet, siinä oli tämän päivän työkohde. Baystreet on suurehko kauppakeskus St. Juliansissa. Kun vartijakopille pääsin kamalan bussimatkan jälkeen ei ollut kukaan kopilla, joten ei muuta kuin soittoa respaan ja hetken jälkeen vartija tulikin. Minut otettiin hyvin vastaan ja kerrottiin heti valvomosta ja sen toiminnasta.

Sain perehdytyksen kameravalvontaan, josta tosin puolet meni ihan ohi. Suomessa kun piiriä ajan niin ei nuo kamerat ole mitenkään kovin hyvin hallussa. Kuitenkin niitä katsoo hyvin ja pää kääntyy monien kameroiden mukana. Kuitenkin opin miten vaihdetaan kameraa isolle monitorille ja miten domea käsitellään.

Tämän esittely kierroksen jälkeen lähdimme kiertämään kauppakeskusta. Kohteen vartija näytti ja kertoi hyvin mitä kierroksilla katsotaan; liukuportaat tulee olee olla käynnissä, ei mitään sotkuja ympäriinsä, palo-ovien tulee olla kiinni sekä jos jotain muuta ilmenee niin niistä tulee ilmoittaa eteenpäin. Liukuportaat olivat ensimmäisellä kierroksella käynnissä, joten ne eivät aiheuttaneet tehtäviä. Kun kävimme hätäuloskäynnit ja ovet katsomassa niin silmään pisti se, että uloskäyntikäytävät olivat täynnä tavaraa. Tämä pisti silmään heti, kun pelastussuunnitelmia on pari tehny koulussa eri kohteille ja kun paloturvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota koulussa. Vielä enemmän silmään pisti, että ongelma tiedostettiin kohteella, mutta asialle ei ole tehty mitään. Myöskään vartijan tehtäviin ei siivoaminen kuulunut, muuten kuin tapahtumailmoitukseen kirjaaminen.

Hätäuloskäynnit näyttivät tältä...
Sitten joku työntekijä oli tulossa hakemaan avaimia, joten jätimme kierroksen sillä kertaa siihen ja lähdimme antamaan avaimia. Avaimet kun oli luovutettu jäimme valvomoon tekemään kamerakierrosta. Kamerakierros on melko nopeahko ja kun kameroiden sijainnit ja kuvakulmat tajusi niin pääsi hyvin kärryille, että missä mennään. Vaikka alkuun kuvittelin, että täällä kamerat ovat huonolaatuisia ja lähes tyhjänpanttina seinillä, niin toisin on. Kameroiden laatu on samalla tasolla mitä Suomessa olen kameroita katsellut.

Kamerakierroksen jälkeen lähdimme tekemään yhdessä kierroksen samalla tavalla kun ensimmäisellä kerralla, mutta tällä kertaa käytiin Baystreetin hotelli kiertämässä samalla. Hotellissa on kaksi kerrosta jotka kävimme tarkistamassa. Lisäksi hotellin katolla on uima-allas alue jossa on pari allasta ja tilaa ottaa aurinkoa.

Pakollinen työkuvahissiselfie :D
Edellisen kierroksen jälkeen menimme takaisin valvomoon ja sain radiopuhelimen sekä avaimet, joilla pääsen takaisin valvomoon, mikäli paikkari on lähtenyt kierrokselle tai muihin tehtäviin sekä avaimet liukuportaisiin, mikäli ne on sammuneet. Kun radiopuhelimen käyttö ja kanavat oli mielessä, niin paikkari sanoi, että lähde kierrokselle jos haluat ja totta kai lähdin. Ja samassa pääsin testaamaan muistia. No kierros meni hyvin ilman mitään ongelmia, liukuportaat olivat päällä eikä mitään muutakaan raportoitavaa ollut. Kunnes tuli vanhempi nainen kysymään pankkiautomaattia. Niin no itse olen koko kiinteistössä ensimmäistä kertaa, joten enhän minä sitä tiennyt. Mutta hyvänä asiakaspalvelijana sen tarkistin paikkarilta ja sain kerrottua nais-henkilölle missä lähin pankkiautomaatti ja hän vaikutti tyytyväiseltä saamaansa palveluun. Tämän jälkeen kierros jatkui hissillä takaisin ylös kolmanteen kerrokseen ja parkkihallin tarkastus josta matka jatkui valvomoon. Ensimmäinen yksin tehty kierros ja siitä selvitty hyvin.

Toimiston "keittiö"
Kierroksen jälkeen paikkari lähti johonkin hommaan joka hänelle tuli ja jäin yksin valvomoon. Siinä tein itse yhden kamerakierroksen ja eipä siinä muuta tehtävää ollutkaan kun kameroiden katsominen. Suomessa kun en ole tehnyt vastaavaa vartiointitehtäviä, joten on vaikea sanoa miten eroaako vai ei suomalaisesta tavasta. Paikallisvartiointikohteet kun rajoittuvat vanhainkotiin ja erään vaatekaupan remonttivartiointiin. Mutta valvomosta on jonkin verran piirissä tulllut kokemusta ja se on melko samantapaista. Kameroiden tarkkailua sekä asiakkaiden auttamista. Kuitenkin nuo muutamat kerrat kun asiakas tuli pyytämään neuvoja niin ne olivat luokkaa missä sijaitsee parkkihallin maksupääte. Maksupääte sijaitsi siis kulman takana ja englanniksi helposti selitettävä. Tuli valvomolle yksi asiakas joka ei puhunut kuin maltaa, joten paikkariin radiolla yhteyttä ja kehonkielellä kertoa asiakkaalle, että toinen vartija on tulossa että odota hetki.

Valvomon puolikas
Paikkari tuli takaisin tehtävistään ja valvomolla puhuttiin niitä näitä Suomen ja Maltan eroja. Puheeksi tuli myös oma ura Suomessa piirivartijana ja siitä jotakin onnistuin kertomaan. Lisäksi myös puheena oli muut vaihto-oppilaat töissä ja Maltalla. Paikkari kun oli ilmeisesti Paulin kanssa asioinut toimistolla edellisellä viikolla ja puhelimeen oli Tuija tai Paula vastannut jollain kerralla.

Toisen kierroksen jälkeen olinkin sitte loppu ajan valvomossa. Paikkari lähti tuon maltankielisen kanssa jonnekin päin kompleksia. Kamerakierroksia tehdessä menikin pari tuntia vauhdikkaasti. Kun kello meni yli kolmen oli aika lähteä takaisin kämpille. Päivästä jäi uskomattoman hyvä fiilis. Päivä oli mukava ja mielenkiintoinen, kun uutta oppi paikkari oli erittäin ystävällinen. Tosiaan eroja Suomeen on vaikea sanoa, mutta melko samalla kaavalla varmasti toimitaan.


Huomenna on vuorossa tuo The Point, jossa lauantaina käytiin shoppailemassa. Huominen näyttää sen millaista siellä on työskennellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti